Foto: The Jakarta Post

Qahva tayyorlovchi bartistalar qahvani qanday qilib doimo bir xil va ajoyib tayyorlashlari qahva shaydolarini o’ylantirishi aniq.

Ko’pchilik bunda hatoga yo’l qo’yadi. Masalan uyda qahva tayyorlovchilarning katta qismi qahva tayyorlashda stakan va choy qoshiqlarni o’lchov birligi sifatida ishlatishadi. Aslida bu noto’g’ri tanlov. Bunday yo’l bilan sizga yoqqan ta’mni sozlash va unga yaqinlashish juda qiyin.

Qahva donachalarining issiq suvga ideal nisbati uchun mutaxassislar tomonidan ishlatiladigan xalqaro raqamlar mavjud.

Qahva tayyorlashda raqamlarga tayanib, ta’mga muvofiqlik hosil bo’ladi va iloji boricha reproduktivlik oshiriladi. Ammo, agar siz qahva donalarini qancha miqdorda iste’mol qilishni va ekstraktsiya haqida gap ketganda qancha issiq suv ishlatilishini tushunmasangiz, unda ushbu qo’llanmani o’rganib olishingiz sizga foydalidir.

Ekstraksiya nisbati qahva donasi hamda issiq suv o’rtasidagi ideal nisbatdir. Masalan, tomchilatib qahva tayyorlash uchun ishlatiladigan xalqaro keng tarqalgan ekstraktsiya koeffitsienti kofe donasi uchun 1 gram va issiq suv uchun 16 gramni tashkil qiladi. Ya’ni 1:16 nisbat.

Foto: Diamond online

Agar siz ekstraktsiya qilish uchun 20 gram qahva fasulyasidan foydalansangiz, o’lcham 20 x 16 ga teng bo’ladi, shuning uchun sizga 320 gram issiq suv kerak bo’ladi.

Issiq suvning har 100 gramiga 6-8 gram qahva donasi to’gri keladi. Masalan, agar sherigingiz bilan qahva ichishni istasangiz, sizga taxminan 300 gram issiq suv kerak bo’ladi. Agar siz 100 gram issiq suv uchun 6 gram qahva donasi ekstraktsiya koeffitsientidan foydalansangiz, kerakli miqdordagi qahva loviyasi 18 gramni tashkil qiladi.